Czym wyróżnia się olej konopny? Czy warto włączyć go do codziennej pielęgnacji?

0
432
olej konopny - jakie ma właściwości?

Olej konopny większości osobom nie kojarzy się z urodą czy kosmetykami. Wiele osób myli olej konopny, używany w kosmetyce z olejem z konopi indyjskich, który ma właściwości narkotyczne.

Olej konopny wytwarzany jest z konopi siewnych, najbardziej wartościową odmianą jest olej tłoczony na zimno i nierafinowany. Charakteryzuje się żółto-zieloną barwą.

Właściwości oleju konopnego

Olej konopny znajduję w ścisłej czołówce, jeżeli chodzi o zbawienne właściwości pielęgnacyjne. Wyróżnia się na tle innym tym, że praktycznie w 80 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie z kwasu omega 6 i kwasu omega 3. Stosunek tych kwasów do siebie wynosi 3: 1, dzięki temu metabolizm lipidów jest prawidłowy.

Oprócz kwasów omega 3 i 6 w oleju znajdziemy inne dobroczynne kwasy, takie jak: oleinowy czy gamma linolenowy. Do tego cenne proteiny, minerały, witaminy, fosfolipidy i aminokwasy.

Znajdziemy w nim jeszcze wiele biologicznie czynnych substancji, które posiadają właściwości regenerujące, przeciwzapalne, antyseptyczne czy chroniące przed promieniami słonecznymi.

Odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym, dzięki czemu skóra nie traci wilgoci, a naskórek lepiej pełni swoje funkcje ochronne.

Olej konopny dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych utrzymuje skórę w znakomitej kondycji, sprawia że jest bardziej odporna na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Przeczytaj też: http://www.gospodyni24.pl/jak-powstaje-cellulit-i-czy-sa-metody-zeby-sie-go-pozbyc/

Pozostałe właściwości oleju konopnego to:

  • łagodzenie stanów zapalnych, w przypadku trądziku, łuszczycy, egzemy oraz atopowego zapalenia skóry,
  • zmniejszenie ryzyka pojawienia się podrażnień i przebarwień skóry,
  • poprawia koloryt skóry,
  • odżywia,
  • regeneruję skórę, dzięki czemu nie pojawiają się przedwczesne zmarszczki na twarzy,
  • łagodzi uciążliwy świąd skóry, który pojawia się przy atopowym zapaleniu skóry oraz przy uczuleniach/alergiach skóry,
  • reguluje wydzielanie sebum,
  • zwiększa elastyczność skóry,
  • świetnie sprawdza się jako naturalny filtr przeciwsłoneczny,
  • zmiękcza i wygładza skórę,
  • stymuluje wzrost włosów na głowie,
  • wygładza włosy, przez co są bardziej lśniące.

Źródło: https://www.pogodnatwarz.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ