Jak zrobić mizerię?

0
25
Jak zrobić mizerię?

Ogórki są bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Mają wiele wartości odżywczych, które przydają się szczególnie w upały. Składają się one w blisko 97 procentach z wody, dlatego są świetnym sposobem na ugaszenie pragnienia. Ogórki pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, ponieważ działają moczopędnie. Można z nich stworzyć niezliczenie wiele różnych potraw począwszy od sałatek a kończąc na pospolitej zupie ogórkowej. Wiele gospodyń domowych robi z ogórków przetwory, które mogą być z powodzeniem dołączane do obiadu jako sałatka do dań mięsnych, czy też rybnych. Świeży ogórek nie powinien być łączony ze świeżym pomidorem, ponieważ oba warzywa tracą wtedy wartości odżywcze, jednak pomidor i ogórek kiszony, to już świetne i bardzo smaczne połączenie. Sałatki z ogórków są bardzo proste, a najprostsza i najbardziej powszechna sałatka, to mizeria. Ma ona swoją długą historię i kiedyś była uważana za dodatek prymitywny ze względu na prostotę wykonania i niewielką ilość potrzebnych składników.
Jak zrobić mizerie? To bardzo proste. Podstawowym składnikiem są oczywiście świeże ogórki. Oprócz nich należy przygotować także śmietanę, zamiennie z kefirem lub jogurtem naturalnym, które są o wiele mniej kaloryczne niż śmietana, a także cebula. Istnieją różne wersje przepisu na mizerię. Jej skład zależy oczywiście w dużej mierze od gustu i upodobań konsumentów.
Aby zrobić mizerię, wystarczy świeże ogórki obrać ze skórki. Nie należy jej wyrzucać, ma ona wiele właściwości odżywczych, które możemy wykorzystać w celu odżywienia cery. Obrane ogórki należy pokroić w bardzo cienkie plasterki i wrzucić do miseczki, następnie obficie posolić i przykryć. Tak przygotowane należy odstawić na jakiś czas, aby wydobyć z nich nadmiar wody. Następnie należy je osączyć. Dzięki temu zabiegowi stały się one miększe, przez co również będą smaczniejsze. Teraz trzeba posiekać drobno cebulę, najlepiej na cienkie piórka i dodać do miseczki z ogórkami. Pozostało już tylko dodanie kilku łyżek śmietany, soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Można oczywiście według uznania dodać również inne przyprawy, ale ten przepis jest najbardziej powszechnym i używanym w polskich domach sposobem na przyrządzenie mizerii. Smacznego!

http://smakowisko.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ