Kaszanka – czyli coś na ząb

0
215

Obecnie w życiu każdego człowieka dominują najróżniejsze diety, jednak od czasu do czasu zwyczajnie trzeba zjeść coś treściwego, by nie oszaleć. Rygorystyczne trzymanie się diety jest ważne, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy lub zadbać o linię, jednak odmawianie sobie w kółko wszystkiego i żywienie się „sałatą oraz kosmiczną energią” zwyczajnie pozbawia życie smaku.

Tradycyjne smaki, a dieta

Nie chodzi oczywiście żeby przerywać swoją zdrową rutynę wyskokiem na pączka lub wpadanie w kulinarny weekendowy „rage”. Okazjonalnie to okazjonalnie. Warto wtedy wyskoczyć na coś treściwego lub przyrządzić samemu. Kaszanka może większości z nas kojarzyć się z czasem dzieciństwa kiedy to na obiadowym talerzu pojawiała się dziwna kiełbasa, którą niemrawo kłuło się widelcem. Z biegiem lat kubki smakowe „dojrzewają”. Kaszanka to jedna z najlepszych potrwa jakie kuchnia polska jest w stanie zaoferować. Chociaż je się ją w całej Polsce, to nie ma dwóch takich samych. Tradycyjna kaszanka składa się z kaszy, cebuli, pieprzu i majeranku. Jednak każdy ma swój sposób na urozmaicenie tej potrawy. W warunkach domowych przygotowanie tradycyjnej kaszanki nie zajmuje wiele czasu, chociaż prawdziwy smak czuje się dopiero na wsiach, gdzie przepisy są udoskonalane przez pokolenia. Tradycyjna kaszanka nie jest stricte wyrobem polskim, jej warianty można odnaleźć w kuchniach wielu krajów. Każdy charakteryzuje się specyficznym smakiem oraz procesem przygotowywania. Kaszanka tradycyjna wbrew pozorom jest dość łatwą do przygotowania potrawą, a to daje szerokie pole do kulinarnych manewrów.

Zabłysnąć nie tylko formą

Zdrowy tryb życia nie oznacza żeby odmawiać sobie wszystkiego. Kaszanka sama w sobie jest oczywiście kaloryczna, ale nie jest ona daniem, które je się na co dzień. Spychanie na margines tego kulinarnego specjału jest pozbawianiem się niesamowitych doznań smakowych, a o tego rodzaju produkty jest coraz łatwiej. Tradycyjna kaszanka króluje w okresie lata, kiedy w całej Polsce odpalane zaczynają być grille. Jest to opcja do spotkań, zaprezentowania efektów swoich diet i treningów oraz puszczenia sobie trochę cugli. Podjęcie gości na grillu przygotowanymi przez siebie (a nie kupnymi) specjałami z pewnością uświetni całe spotkanie – w końcu im więcej lat na karku tym mniej czasu na spotkania. W takich wypadkach zaserwowanie własnej roboty ciasta, mięs, czy nawet nalewek jest opcją, którą warto rozważyć. Sezon letni już niedługo, jednak nie wpadajmy w zdrową paranoję w okresie zimnych miesięcy i zjedzmy od czasu do czasu coś co pobudzi chęć do życia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKredki do ust
Następny artykułWypadanie włosów u kobiet
Olga Szafraniec
Życie jest tylko jedno, wykorzystaj je na maksa!

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ