Kawa świeżo palona – co trzeba o niej wiedzieć?

0
139

Kawa świeżo palona pozostawia bowiem pełnię własnych stronie smakowych poprzez blisko cztery tygodnie od wypalenia, pod warunkiem właściwego przechowywania (mielona kawa wytrzymuje tylko dwa dni w zamkniętym pudełku). Z tego względu mieszanki ziaren spoczywające na sklepowych półkach całymi miesiącami absolutnie nie będą odpowiadały jakością wysokim gatunkom świeżo palonych kaw.

Więc poszukiwania kawy doskonale trafiającej w gust należy zacząć od odnalezienia dobrej palarni, w jakiej zawodowi ekspediencie pomogą dobrać odpowiedni gatunek ziaren – jedną z takich jest https://beardedcoffee.pl/. To tylko w palarniach zielone ziarna krzewu kawowca przybierają znany wszystkim wygląd. Podczas procesu spalania uwalnia się ponad 800 wyciągów zapachowych, i to właśnie one odpowiadają za smak oraz aromat naparu. Zwykle świeże ziarna sprowadzane od plantatorów spala się w temperaturze 180 – 240°C przez blisko 7 – 20 minut, jednakże każda palarnia ma swoje indywidualne technologie oraz sekretne formuły. Pod naciskiem doskonałej temperatury ziarna ulegają przemianom fizycznym oraz chemicznym, jakie nadają kawie ostateczny smak. Historia wypalania ziaren sięga aż XV wieku. W tamtych czasach w Turcji oraz Persji wykorzystywano do tego celu rozgrzanych glinianych płyt.

Dopiero w XVII wieku zastosowano pierwszą metalową palarkę z tradycyjnym mieszadełkiem, jaką stawiano na ogniu. W Europie kawę palono w patelniach oraz płytkich glinianych misach stawianych na piecach. Drobne blaszane palarki do codziennego użytku pojawiły się w XVIII wieku, i na skalę komercyjną ruszyła pierwsza palarnia kawy w roku 1790 w Nowym Jorku. Obecnie niewielu smakoszy kawy decyduje się na domowe wypalanie ziaren, często ze względu na przeszkody z dostępem do specjalistycznego sprzętu.

Rolę tę przejęły właśnie niewielkie palarnie, jakie nie proponują ziaren „produkowanych” masowo, ale, dostosowując się do gustów swoich klientów, podają kawę świeżą oraz doskonałej klasy. Na miejscu klient może również otrzymać informacje na temat sposobów mielenia oraz parzenia kawy. Kawa świeżo palona może zachwycać nas świeżością na niezastąpionym poziomie nawet przez parę miesięcy – gdy pakowana będzie w atmosferze ochronnej, w wielowarstwowe torebki z zaworkiem blokującym dostęp tlenu do ziaren oraz umożliwiającym ujście nadmiaru gazu.

Gdyż kawa – już po prażeniu – jeszcze przez pewien czas się „układa”, odgazowuje. Dzięki takiej formie pakowania świeżo palona kawa nie wietrzeje, a „oddycha”. Kawa świeżo palona jest bardzo aromatyczna, więc także jest tak chętnie kupowana.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ