Śniadanie dla solenizanta? Przygotuj tęczowe ptasie mleczko!

0
987
Śniadanie dla solenizanta? Przygotuj tęczowe ptasie mleczko!

Ptasie mleczko to z pewnością jedno z ulubionych słodyczy w Polsce. Chętnie wręczamy sobie jego opakowania przy rozmaitych okazjach, na przykład na imieniny. Różne wariacje ptasiego mleczka z powodzeniem możemy także przygotować samodzielnie w domu. Dziś prezentujemy przepis na tęczowe ptasie mleczko, które idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie niespodzianka, zwłaszcza dla najmłodszych solenizantów!

Imieniny – wyjątkowy dzień od samego rana

Solenizanci zasługują na małe przyjemności, w końcu tak wyjątkowy dzień przeżywają tylko raz w roku. Jedną z nich może być wyjątkowe słodkie śniadanie. Taka opcja sprawdzi się szczególnie dobrze w przypadku najmłodszych solenizantów – ich radość z pewnością będzie ogromna. Nasza propozycja to pyszne i doskonale prezentujące się na zdjęciach tęczowe ptasie mleczko. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania!

Czego potrzebujesz do przygotowania tęczowego ptasiego mleczka?

Do przygotowania ptasiego mleczka przydadzą ci się trzy rodzaje różnokolorowych galaretek. Według nas najlepiej prezentują się: Galaretka agrestowy smak WINIARY, Galaretka cytrynowy smak WINIARY oraz Galaretka malinowy smak WINIARY. Razem tworzą piękną kompozycję. Oczywiście znając preferencje solenizanta, możesz zastąpić te smaki innymi w podobnych kolorach. Ważne, by zachować kolorystyczną różnorodność i stworzyć efektowną tęczę. Oprócz trzech opakowań galaretki, przydadzą ci się także 3 opakowania serka homogenizowanego oraz 370 ml śmietany 30%. Trudno wyobrazić sobie ptasie mleczko bez czekolady, dlatego przygotuj również tabliczkę mlecznej czekolady, która posłuży jako dekoracja.

Tęczowe ptasie mleczko w kilku prostych krokach

Jeśli masz już przy sobie wszystkie składniki, czas przystąpić do przygotowań. Każde opakowanie galaretki musisz rozpuścić oddzielnie w naczyniu z wodą o objętości około półtorej szklanki. Gdy galaretki nieco się wystudzą, ale jeszcze nie zwiążą, do każdej z nich dodaj serek homogenizowany, rozpuszczając go w galaretce. Następnie wymieszaj całość. Aby przyspieszyć krzepnięcie, wstaw naczynia do lodówki na kilka minut.

Gdy zauważysz, że galaretki zaczynają krzepnąć, wyjmij je z lodówki i miksuj do czasu uzyskania puszystej masy. Następnie przygotuj okrągłą tortownicę i wlej do niej zawartość pierwszej galaretki z serkiem. Dolewaj kolejno pozostałe galaretki, jednak zachowaj przynajmniej kilkuminutowe odstępy, aby poprzednie warstwy mogły zastygnąć i by nie doszło do ich wymieszania.

Kiedy warstwa znajdująca się na górze zastygnie, ubij śmietanę i również umieść ją w tortownicy. Na koniec zetrzyj tabliczkę czekolady i z tak powstałych czekoladowych wiórków stwórz posypkę. Do dekoracji możesz także użyć ulubionych bakalii i owoców. Teraz wystarczy jedynie zaczekać na rozbudzenie się solenizanta, który z pewnością będzie pozytywnie zaskoczony tak nietypowym słodkim śniadaniem!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ