Blended whisky to jeden z najbardziej popularnych rodzajów tego trunku na świecie. Znajdziemy je praktycznie w każdym sklepie. Jak powstaje i z czego składa się blenda?
Jak długo jest produkowana whisky?
Wielu z nas trudno w to uwierzyć, ale whisky jest produkowana w Europie już od średniowiecza. Pierwsze wzmianki o wodzie życia pojawiają się już w VII wieku. Wówczas to iryjscy mnisi mieli zajmować się produkcją tego typu trunku do celów leczniczych. Dwa wieki później napój ten dotarł do Szkocji, by z czasem rozprzestrzenić się na terenie całego imperium brytyjskiego. Kiedy Europejczycy zaczęli migrować do Nowego Świata, whisky zawędrowała też i tam. Obecnie jest ona produkowana także w Kanadzie, czy Japonii. Wariantów każdej z nich jest mnóstwo. Poniżej przyjrzymy się gatunkom, które są wykorzystywane do produkcji blendów, czy mieszanej whisky.
Single malt whisky – czym się wyróżnia?
Ten rodzaj whisky jest jednym z najbardziej cenionych spośród wszystkich alkoholi. Szkocka single malt to whisky zrobiona wyłącznie z wody, słodu jęczmiennego oraz drożdży. Poddaje się ją podwójnej lub potrójnej destylacji, a cały proces zachodzi w kubkowych aparatach destylacyjnych, czyli alembikach. Słód jęczmienny suszy się w dymie torfowym, co nadaje trunkowi charakterystyczny smak i aromat. Na to wpływ ma także region, w którym jest wytwarzana. Może to dodać trunkowi zapachu morza i słonawego smaku, lub zapachu kwiatów i ziół. Single malt whisky produkuje się nie tylko w Szkocji. Irlandczycy, Japończycy, czy Amerykanie mają także swoje odpowiedniki. Single malt whisky stanowi główny składnik whisky typu blended. W Szkocji dodaje się do niej co najmniej jedną zbożową, czyli grain. Przy czym single malt nie jest więcej niż 50%. Zazwyczaj jest to około 30%.
Jak wygląda produkcja blended whisky na świecie?
Mieszając whisky o różnorodnej charakterystyce możemy stworzyć trunek dobrej jakości znacznie prościej niż w przypadku single malt. Jest on też tańszy niż najbardziej reprezentatywne whisky. Dlatego do koktajli i drinków poleca się blended whisky, a do picia „na czysto” lub z lodem single malt. American blended whisky natomiast jest produkowana w zupełnie inny sposób. W jej skład wchodzi zaledwie 20% żytniej whisky i burbona. Reszta natomiast to masowo produkowany alkohol. Dlatego jest ona bardzo tania. Japońska blended whisky natomiast jest bardzo zbliżona do wersji szkockiej. Irlandzkie blendy natomiast łącze sobie dwa lub więcej gatunków spośród Pure Pot Still Whiskey, Irish Malt Whiskey lub Irish Grain Whiskey. Każdy ze wspomnianych rodzajów blended whisky możesz kupić na tej stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/blended-whisky. Zaletą tego rodzaju sklepów jest szerszy asortyment niż w tradycyjnych marketach. Warto więc zwrócić na nie uwagę, jeśli chcemy porównać produkty z różnych regionów świata.