Zdrowie i zdrowe odżywianie są nierozłączną parą. Nie można być zdrowym, jedząc produkty, które zdrowiu szkodzą. Dziś to prawda tak oczywista, że aż banalna, ale nasi przodkowie nie mieli takiej wiedzy. Do dziś pokutuje mnóstwo mitów żywieniowych, które nowoczesna medycyna dawno obaliła, ale wiedza ta z trudem przedostaje się do powszechnej świadomości. Na szczęście, powstała dyscyplina z pogranicza sztuki medycznej, czyli dietetyka, która za główny punkt swoich rozważań teoretycznych i praktycznych zaleceń ma zdrowe odżywianie. To do dietetyków należy popularyzowanie najważniejszych odkryć naukowych związanych z wpływem jedzenia na stan zdrowia. Podstawowe wskazówki są znane, ale tak naprawdę każdy człowiek powinien mieć opracowaną indywidualną dietę odpowiadającą jego zapotrzebowaniom. Byłaby to sytuacja idealna, jednak w praktyce taka wizja jest niemożliwa do zrealizowania, choćby z powodu nakładów, jakie musiałyby być włożone w przebadanie każdego człowieka i odkrycie jego specyficznych potrzeb.
Zdrowe odżywianie w służbie zdrowiu
[Głosów:0 Średnia:0/5]