Najsmaczniejsze pomysły na wielkanocne jaja

0
927
Najsmaczniejsze pomysły na wielkanocne jaja

Jajka nie tylko goszczą w święconce, ale również podczas wielkanocnej uczty, jako podstawowy składnik tradycyjnych dań. Można je przygotować na wiele sposobów, a dzisiaj przedstawimy najlepsze, sprawdzone przepisy, które nie mogą się nie udać. Zaskocz swoich bliskich w te święta i podaj pyszne dania z jajkami w roli głównej!

Jajka w sosie majonezowym

Jajka polane majonezem to najprostszy przepis, jednak tym razem warto urozmaicić danie, tworząc znakomity sos z dodatkami. Będzie on składał się z kaparów, marynowanych pieczarek, szynki konserwowej, posiekanego szczypiorku oraz ulubionych przypraw. Do składników należy dodać gęsty i aksamitny Majonez Dekoracyjny WINIARY wymieszany z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany sos z dodatkami kładziemy na spód salaterki, a na nim układamy jajka ugotowane na twardo.

Tradycyjne jajka wielkanocne

Nowalijki, czyli świeże rzodkiewki, natka pietruszki i rzeżucha kojarzą nam się z Wielkanocą, dlatego nie może zabraknąć ich w świątecznych daniach. Ten przepis jest niezwykle prosty, ale efektowny i pyszny. Należy jedynie ugotować jajka na twardo i zrobić farsz z żółtek jaj i pokrojonych na drobno warzyw – rzodkiewek, natki pietruszki, rzeżuchy oraz ogórków kiszonych lub konserwowych. Całość mieszamy z majonezem i musztardą, a następnie nakładamy na białka jaj.

Jajka z orzechowym farszem i boczkiem

Śniadania wielkanocne mogą być bardziej wykwintne. Wystarczy tylko nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Jeżeli nigdy nie próbowaliśmy połączenia jajek z orzechami, to najwyższy czas, by je przyrządzić! Przepis jest prosty w przygotowaniu, a efekt prezentuje się niezwykle smakowicie. Wystarczy tylko ugotować jajka na twardo i przygotować farsz. W tym celu mieszamy żółtka jaj ze zmiksowanymi orzechami włoskimi, musztardą i – dla uzyskania odpowiedniej konsystencji – gęstym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dla lepszego efektu aksamitny farsz można nakładać na białka jaj za pomocą szprycy. Smak potrawy należy wzbogacić aromatycznym boczkiem. Mięso trzeba uprzednio upiec w piekarniku, ostudzić i rozdrobnić. Kawałeczkami boczku należy posypać gotowe faszerowane jajka. Na koniec warto polać danie Sosem tatarskim WINIARY.

Jajka z rzeżuchą

Wielkanocne jaja idealnie komponują się rzeżuchą. To niezwykle aromatyczny i lekko ostry dodatek, który podkreśla smak wielu potraw na zimno. Rzeżuchę warto zasadzić wcześniej, by była gotowa na święta lub kupić świeżą na osiedlowym targu. Do przygotowania farszu potrzebujemy kilku składników: żółtek ugotowanych jaj, posiekanej rzeżuchy, drobno pokrojonej szynki, majonezu oraz musztardy, która doda wyrazistości potrawie. Białka należy napełnić farszem, np. za pomocą szprycy, tworząc kopczyk i posypać porcją rzeżuchy.

Jajka z kawiorem

Niegdyś kawior był synonimem luksusu, obecnie dostępny jest w każdym większym sklepie. W tym przepisie wykorzystamy kawior czerwony, dzięki któremu danie będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. Przepis na faszerowane jajka jest bardzo prosty. Należy w pierwszej kolejności przygotować farsz, mieszając żółtka ugotowanych jaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, musztardą i kawiorem. Powstałą masę warto nakładać szprycą lub rękawem, by danie było jeszcze bardziej efektowne. Na wierzchu należy ułożyć kawior, a całość ozdobić świeżym koperkiem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ