Pandemia wirusa SARS-CoV-2 wywołuje bardzo dużo emocji. We wszystkich mediach zaczęły pojawiać się różnego rodzaju informacje na temat tego, w jaki sposób dochodzi do zakażenia oraz jak można ograniczyć ryzyko. Niestety w zalewie wszystkich wiadomości, trafić można również na nierzetelne źródła. Wokół choroby narosło wiele nieprawdziwych mitów. W celu zapewnienia sobie oraz swoim bliskim jak największego poziomu bezpieczeństwa, należy wykorzystywać tylko sprawdzone informacje, pochodzące z pewnych źródeł. Jakie są fakty na temat koronawirusa?
Sprawdzone informacje na temat wirusa SARS-CoV-2
Od wielu lat, świat nie zmagał się z wirusem, który rozprzestrzeniał by się w tak szybki sposób. Nie dziwi więc fakt, iż budzi on w społeczeństwie duży lęk. Koronawirus oczywiście jest bardzo niebezpieczny, jednak z upływem czasu wiemy o nim coraz więcej.
Faktem jest, iż każda osoba może zostać nim zarażona, niezależnie od swojego wieku lub płci. Sam przebieg choroby, jest jednak pod tym względem zróżnicowany. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze, ponieważ to właśnie one przechodzą zakażenie najciężej. U większości młodych osób, choroba przebiega zdecydowanie łagodniej.
Potwierdzono również, że wirus przenosi się drogą kropelkową. Jego cząsteczki znajdują się w ślinie oraz w wydzielinie dróg oddechowych. Z tego właśnie powodu ważne jest zakrywanie ust i nosa w miejscach publicznych. Przemieszczanie ludzi, w głównej mierze odpowiada za tak szybkie i globalne rozprzestrzenienie się pandemii.
Mity, na które należy uważać
Medialność pandemii przyniosła szereg nieprawdziwych informacji, które mogą wprowadzać w błąd lub nawet stanowić zagrożenie. Najbardziej niebezpieczne mogą być na przykład sugestie, iż spożywanie wysokoprocentowych alkoholi może pomóc w uniknięciu zakażenia koronawirusem. Oczywiście całkowicie mija się to z prawdą. Należy również uważać ze stosowaniem takiego produktu na skórę, gdyż w konsekwencji może dojść nawet do uszkodzenia naskórka.
Niestety nie jest również prawdą informacja mówiąca o tym, że wirus zniknie wraz ze wzrostem temperatury otoczenia. Wyższa temperatura oznacza dla niego trudniejsze warunki do przeżycia, jednak nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o samo ryzyko zakażenia.
Jak podaje adamed.expert, przed zakażeniem w żaden sposób nie uchroni nas stosowanie odpowiedniej diety. Spożywanie czosnku i witaminy C, nie ma wpływu na podwyższenie sprawności układu immunologicznego. Zdecydowanie lepiej stosować się do zaleceń reżimu sanitarnego. Tylko takie działania mają realny wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania. Dowiedz się więcej na: https://www.adamed.expert/artykuly/szczegoly/COVID-19-fakty-i-mity