Makaron

0
969
Makaron

Wielu z nas przyrządza źle makaron, tzn. nie kieruje się zasadą makaron z sosem, ale sos z makaronem. Jeśli chcemy gotować makaron w podobieństwie do tego, jak robią to Włosi to musimy odróżnić tę zasadę. Włosi najczęściej wykorzystują sos z pewnym umiarem, nie przesadzają z jego ilością, tak jak to się dzieje w Polsce. Sos ma tylko podkreślać charakter makaronu, nie może pod żadnym pozorem go przytłaczać. Najlepiej, aby sosu była taka ilość, która ten makaron oblepi delikatnie. Wyznacznikiem tego, że przygotowaliśmy zbyt dużo sosu będzie osiadanie jego na dnie talerza, czy miski. Reguła włoska mówi, że makaron najlepiej jest mieszać z sosem na dość dużym półmisku, czy też w wazie. Jeżeli robimy to inaczej to niestety, ale te zasady łamiemy. Często zastanawiamy się, jaki podać i z czym połączyć makaron. Tutaj kwestia tkwi w tym, czy podać makaron świeży, czy suszony. Świeży makaron najlepiej jest podawać z sosami maślano- śmietanowymi, natomiast suszony makaron będzie współgrał z sosem pomidorowym, mięsnym, bądź z owocami morza.

derm-art.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ