Grzyby Reishi cieszą się ogromną popularnością z uwagi na swoje nieprzeciętne właściwości. Nie bez powodu nazywane są one grzybami nieśmiertelności. Wykazują działanie lecznicze i regenerujące organizm. Wzmacniają pracę narządów wewnętrznych oraz układu nerwowego. Pozytywnie oddziałują na pracę mózgu. Zwiększają również odporność organizmu.
Skąd wywodzą się grzyby Reishi?
Reishi znane są już ponad 2000 lat. Wywodzą się one z Azji. Od pokoleń wykorzystywane są w medycynie ludowej Dalekiego Wschodu. Ganoderma lucidum, bo tak brzmi japońska nazwa tych grzybów, mają doskonałe właściwości lecznicze. Początkowo były stosowane głównie w medycynie naturalnej, jednak z czasem zaczęły być uznawane w Chinach, jako lek. Znajdują się one w oficjalnym spisie leków dopuszczalnych w Chinach do obrotu. Wykorzystuje się je jako wsparcie podczas łagodzenia astmy, bezsenności, czy też zawrotów głowy. Grzyby Reishi wspomagają leczenie chorób sercowo-naczyniowych, a także wielu innych.
Jako ciekawostka warto zaznaczyć, że jest to jeden z 6 adaptogenów produkowanych obecnie przez Polskiego wytwórcę adaptogenów: https://mothersprotect.com/produkt/reishi/
Właściwości grzybów Reishi
Grzyby Reishi są źródłem witamin, minerałów, a także aminokwasów. Są one bogate w białka roślinne. Warto również dodać, że uznawane są one za adaptogeny, czyli substancje obniżające stres. Zmniejsza to stopień oddziaływania bodźców zewnętrznych na układ nerwowy. Adaptogeny poprawiają odporność organizmu na bodźce stresogenne, a tym samym chronią organizm przez niepożądanymi zjawiskami związanymi z dużym napięciem, czy też lękiem. Właściwy poziom adaptogenów niweluje ryzyko wystąpienia wielu objawów fizycznych następujących w przypadku wycieńczenia psychicznego. Mowa tutaj o np. zawrotach głowy, bólach mięśniowych, gorszej regeneracji organizmu, obniżonym libido, wyższej podatności na infekcje i stany zapalane. Grzyby Reishi wzmacniają system immunologiczny organizmu, co przekłada się na wzrost odporności. Hamują one rozwój wolnych rodników, co zapobiega nadmiernemu starzeniu się skóry. Warto także wspomnieć o ich dobroczynnym wpływie na układ pokarmowy. Chronią one wątrobę, a także żołądek. Eliminują toksyny, które negatywnie wpływają na trawienie. Wielu naukowców uważa, że grzyby Reishi mogą zapobiec nawet marskości wątroby, czy też żółtaczce typu B.
Zastosowanie grzybów Reishi
Grzyby Reishi stosowane są one w celu ogólnego wzmocnienia organizmu. Często stanowią uzupełnienie diety sportowców. Wykorzystywane są podczas leczenia stanów depresyjnych, czy też lękowych. W wielu przypadkach okazują się pomocne w przypadku osłabienia układu odpornościowego. Przyspieszają regenerację organizmu, dzięki czemu mogą być spożywane np. po kontuzjach, czy też zabiegach. Grzyby Reisha zalecana są także w przypadku reumatyzmu, czy też bólu mięśni. Za ich pomocną można wyregulować poziom ciśnienia we krwi. Obniżają poziom kortyzolu, co jest korzystne w przypadku chorób autoimmunologicznych, bezsenności, zespołu drażliwego jelit, nierównowagi hormonalnej, chorób tarczycy, chorób układu krążenia. Ilość sprawdzonych zastosowań grzybów nieśmiertelności jest ogromna i cały czas rośnie.