Jakie zioła należy stosować na ból gardła?

0
388
Jakie zioła należy stosować na ból gardła?

Popularne napary ziołowe, które możemy stosować zawsze, gdy nas boli gardło składają się z: kwiatu rumianku, tymianku, szałwii, mięty, babki lekarskiej, lukrecja czy podbiał. Jest to czasem najlepszy sposób na infekcje wirusową, jeżeli nie chcemy stosować żadnych leków. Mieszanki ziołowe posiadają naturalne składniki, które przyspieszą gojenie gardła i zminimalizują ból. Napary ziołowe nadają się do codziennego stosowania.

Zastosowanie ziół

Rumianek posiada wiele właściwości przeciwzapalnych i przeciw wirusowych, dlatego używany jest, na co dzień w każdym domu. Idealnie nadaje się do robienia m.in. inhalacji górnych dróg oddechowych. Napar ziołowy bardzo łatwo przyrządzić wystarczy, że do szklanki nasypiemy łyżkę stołową rumianku i zalejemy ją wrzącą wodą. Następnie należy parzyć pod przykryciem 15 min i po wystygnięciu powinno się przepłukać chore gardło.

Szałwia lekarska pomaga nie tylko w stanach zapalnych gardła, ale również dziąseł. Napar z szałwii ma również zastosowanie w przypadku chrypy, halitozy czy paradontozy. Napar można stosować tylko kilka razy dziennie, ponieważ wysusza on śluzówkę.

Mięta pieprzowa ma właściwości przeciwbólowe, łagodzące oraz rozkurczowe. Dlatego możemy ją znaleźć w tabletkach na ból gardła.

Babka zwyczajna pomaga przy leczeniu chorób związanych nie tylko z układem oddechowym, ale również i układem pokarmowym. Oczyszcza ona oskrzela i ułatwia oddychanie. Napar należy stosować przynajmniej 3 razy dziennie przed każdym posiłkiem.

Podbiał stosowany jest najczęściej z tymiankiem ułatwia on przełykanie oraz odkrztuszanie. Ma on za zadanie nie tylko osłonić błonę śluzową jamy ustnej, ale również pozbyć się kaszlu czy chrypki. Należy pamiętać, że ten napar można stosować maksymalnie 4-6 tyg.

Lukrecja uśmierzy ból nie tylko gardła, ale również i krtani. Należy ją stosować, również w przypadku zapalenia jamy ustnej. Napar bardzo łatwo przygotować wystarczy do szklanki wlać 100 ml na jedną łyżeczkę korzenia lukrecji i gotować pod przykryciem ok. 5 min.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ