Krótka historia kawy

0
488
kawa

Pierwsze doniesienia o pobudzającym działaniu kawy pochodzą z czasów 800-900 roku, gdy na terenach dzisiejszej Etiopii rzuto owoce kawowca (lub robiono z nich napar) w celu pobudzania się na czas polowań i długich wędrówek. Przez pierwsze 400 lat, kawa nie była palona. Napary z niej pito nie tylko na terenie Afryki, ale również na Bliskim Wschodzie. Do Europy pierwsza kawa została przywieziona przez kupców weneckich na początku XVII wieku. Wtedy właśnie powstały najstarsze kawiarnie na kontynencie (niektóre z nich działają do dziś, tak jak słynna Caffe di Fiori przy weneckim Placu św. Marka). Już w tamtych czasach doskonale zdawano sobie sprawę, że kawa jest najlepsza na kaca, ból głowy. Wierzono, że kawa może leczyć nudności oraz ospę i podagrę.

Rozpowszechnienie kawy w Europie

Gdy nastały czasy kolonizowania licznych terenów Ziemi, kawa rozpowszechniła się na dobre chyba na wszystkich kontynentach. Holenderscy kolonizatorzy przywieźli kawowiec do Indonezji, natomiast Francuzi na wyspy Pacyfiku. W 1713 roku po raz pierwszy zapisano w słownikach botanicznych nazwę coffea arabica, czyli nazwę drzewka kawowego.

Prawdziwą rewolucję przyniosła era przemysłowa: wynalezienie specjalistycznych maszyn do palenia ziaren, a także specjalne konstrukcje pozbawiające ziarna kofeiny (wymyślone w Niemczech). Wymyślono kawę rozpuszczalną, wynaleziono filtry w palarni Mallity Benz, stworzono niezawodne urządzenia do parzenia espresso w palarni Illy i w Achille Gaggia.

Pierwsze kawiarnia w Polsce

Z czasem, kawa dotarła również do Polski. Pierwsza polska kawiarnia powstała w Gdańsku. Została założona przez Antoniego Bombera na początku XVIII wieku. To właśnie w tym miejscu skupiały się elity ówczesnej Rzeczpospolitej. W połowie XVIII wieku zaś kawiarnie działał już prężnie na terenie całej Warszawy. Najbardziej słynne to lokale przy Okuninowej na Nowolipiu, Wiejska Kawa Najbertowej przy Wiejskiej oraz Zakład Kolsonowej. Prawdziwy rozkwit kawiarni nastąpił w okresie Międzywojnia. To właśnie wtedy w kawiarniach kwitło życie kulturalne największych miast w Polsce. Podczas picia kawy debatowano o istotnych dla życia kraju sprawach.

Kawa dziś

Nabytkiem powojennym w polskiej rzeczywistości były natomiast nieznane dotychczas klubokawiarnie. Jest to okres upowszechnienia się picia kawy w… szklankach, zamiast w porcelanie. Dziś natomiast mamy prawdziwy urodzaj lokali z kawą. Czarny napój podaje się w nich w najróżniejszy sposób. Ilość syropów, dodatków smakowych i sposobów parzenia kawy jest mnóstwo. Zawód baristy kawowego urósł natomiast do miana sztuki. Sklepy z kawą internetowe i stacjonarne przeżywają wciąż wzrastającą popularność. Coraz chętniej pijemy coraz lepszy rodzaj kawy i przykładamy coraz większą wagę do tego, jaką kawę pijemy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ