Tanio, szybko, zdrowo – obiad dla studenta

0
581
studenckie jedzenie

Studia to dla wielu osób rozpoczęcie nowego etapu w życiu. Ten czas jest dla studentów okresem dużych zmian i dla niektórych wkroczeniem w prawdziwe dorosłe życie. Zmierza się z wieloma nowymi doświadczeniami np. gotowaniem. Szukasz więc pomysłów na to, jak zjeść tanio, dużo, smacznie i szybko – nie masz jednak wystarczająco dużo czasu, aby rozwijać swoje kulinarne zdolności, bo za moment musisz biec na zajęcia lub przygotowywać się na kolejny egzamin? Oto zasady, którymi warto się kierować, by smacznie przetrwać czas studiów. 

Tanio nie znaczy niesmacznie   

Studencki budżet zazwyczaj nie pozwala na korzystanie z wyszukanych składników, ale nie jest to nic złego, ponieważ korzystanie z   ogólnodostępnych, popularnych oraz stosunkowo niedrogich produktów również pozwala na przygotowanie dania, którym będziemy mogli pochwalić znajomym czy rodzinie.  

Dobrze jest korzystać ze sklepowych promocji i kupować produkty po okazyjnej cenie. W ten sposób jesteśmy w stanie zaoszczędzić. Wiele sklepów sprzedaje po niższej cenie asortyment, który ma na przykład zbliżającą się datę ważności. Dobrym sposobem na zaoszczędzenie są wspólne zakupy ze współlokatorem czy współlokatorką. Poprzez gotowanie większych porcji, które będziemy mogli wziąć ze sobą na uczelnię jeszcze na drugi czy nawet trzeci dzień, również sporo zaoszczędzimy– nie tylko pieniędzy, ale i czasu, który jest bardzo cenny w okresie studiowania.  

Przeczytaj też: http://www.beautypoint.pl/jak-i-czym-malowac-brwi/

Po drugie – Smacznie!  

Przed wyjazdem na studia pyszne i pełnowartościowe obiady gotowane były przez mamy czy babcie. Dorosłość jednak nie oszczędza. Takie zderzenie z rzeczywistością potrafi zaboleć! Przyrządzaj dania ze składników, które znasz i za którymi przepadasz, to pozwoli Ci zjeść to co lubisz, nie musi być to skomplikowane orientalne danie. Nie stroń od przypraw – one potrafią nadać odpowiedni ton każdej potrawie, ważne jest jedna, aby nie przesadzić i nie zepsuć smaku potrawy.  

Ważny jest czas  

Mając przed sobą całodzienną dawkę wykładów i ćwiczeń, a później naukę nie masz ochoty spędzać w kuchni swojego cennego czasu. Ważne jest to aby zaplanować z góry dania, które będziemy chcieli przygotować np. na najbliższe kilka dni. W ten sposób unikniemy straconego czasu na wyszukiwanie przepisów czy wymyślanie dan. Pomocne jest do tego rozpisanie jadłospisu dan. Jadłospis czy też harmonogram potraw jest świetny sposób na uniknięcie wydawania pieniędzy na produkty, których nie będziemy w stanie zużyć przed ubiegnięciem daty terminu. Tym sposobem zaoszczędzamy również pieniądze, które zamiast na żywność, którą trzeba by było wyrzucić przeznaczymy na kino ze znajomymi, wieczorny wypad na miasto lub inne atrakcje.  

Źródło: https://www.zorganizujsobiezycie.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ