Bourbon – whisky z kukurydzy, której warto skosztować!

0
515
Bourbon – whisky

Różne gatunki whisky, zwłaszcza amerykańskiej od pewnego czasu cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Mimo, że najczęściej spożywamy je w drinkach, to wiele z nich warto skosztować bez dodatków, ewentualnie z odrobiną lodu. Podpowiadamy, jakie są najlepsze sposoby serwowania burbona – najpopularniejszej amerykańskiej whiskey!

Czym właściwie jest bourbon?

Bourbon jest jedną z odmian amerykańskiej whiskey. Sztuka destylacji mocnych alkoholi przywędrowała do Stanów wraz z imigrantami z Europy, przede wszystkim Irlandii i Szkocji. Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od innych rodzajów whisky burbon powstaje przede wszystkim na bazie kukurydzy – musi ona stanowić minimum 51% wykorzystanej mieszanki zbożowej, ale najczęściej jest to około 70%. Po poddaniu podwójnej destylacji niezbędne jest odpowiednio długie leżakowanie. Alkohol leżakowany minimum dwa lata może być nazwany straight bourbon, a jeżeli leżakuje dłużej niż cztery lata, to nie podaje się jego wieku. Czas leżakowania wpływa na barwę i smak trunku. W przeciwieństwie do wielu innych whisky bourbon leżakuje w świeżych (nieużywanych do innych alkoholi) beczkach. Dzięki leżakowaniu nabiera charakterystycznego aromatu i koloru.

Jak pić bourbon?

Z amerykańską whiskey jest tak, że każdy ma swój ulubiony gatunek i sposób serwowania. Szlachetniejsze odmiany bourbona, dostępne w dobrych sklepach takich jak https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon najlepiej pić bez dodatków lub z lodem albo dobrą wodą. Tańsze gatunki często służą jako baza do drinków, choć można tak wykorzystać także dobre bourbony. Bourbona można wykorzystać nawet jako dodatek do pieczenia ciast – lepiej jednak nie podawać ich dzieciom!

Najważniejsze przy spożywaniu burbona jest jednak to, by zachować umiar – jak każdy alkohol, w nadmiarze jest on szkodliwy dla zdrowia. Dlatego najlepszym sposobem na bourbona jest spożywanie go w dobrym towarzystwie przy specjalnych okazjach. Pozwoli to w pełni docenić jego walory i bezpiecznie cieszyć się jego smakiem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ