Kawa – jedna z najczęściej wybieranych używek. Większość z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania zanim nie wypije cudownego czarnego napoju. Może być czarna, z mlekiem, z cukrem lub bez. Towarzyszy nam w pracy, w domu, podczas spotkań, ale co tak naprawdę o niej wiemy? Badania wykazują, że picie kawy przed treningiem korzystnie wpływa na jego efekt poprawiając wydolność. Niestety producenci kaw instant wykorzystali ten fakt tworząc kawy fit, z błonnikiem, magnezem, odchudzających. Wsypując taki specyfik do kubka zalewając wodą masz kawę, która ma ponad 100 kcal, tłuszcze utwardzone i sztuczne emulgatory. Prawdziwa czarna kawa jest bezkaloryczna. Dodatkowo w takich kawach instant znajdziemy sporą ilość cukru – w kryształkach, proszku. Czasem mogą stanowić nawet 60% całego napoju. Dodatkowo cukry mleczne. To dlatego tyle w nich kalorii
Kawa pomaga spalać tłuszcz
Czy wiesz, że większość suplementów diety na odchudzanie zawiera kofeinę? To dlatego, że jest to jedna z niewielu naturalnie występujących substancji o udowodnionym działaniu odchudzającym. Naukowcy przeprowadzili wiele badań nad kawą, z których wynika, że jej regularne spożycie może zwiększać tempo przemiany materii nawet o 20% oraz przyspieszać spalanie tłuszczu. Aby wykorzystać te właściwości kawy, musisz jednak przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim, nie dodawaj do napoju cukru, śmietanki i słodkich syropów – to bomby kaloryczne, które na pewno nie pomogą ci w uzyskaniu szczupłej sylwetki. Pamiętaj o tym, by wybierać kawę dobrej jakości. Najlepiej kupować kawę w ziarnach i samodzielnie mielić ją przed zaparzeniem.
Kawa jest źródłem ważnych antyoksydantów
Nie musisz szukać usprawiedliwienia dla kolejnego cappuccino – nawet naukowcy potwierdzają zalety picia kawy. W nieprzetworzonych ziarnach kawy znajduje się aż 1 000 różnych przeciwutleniaczy! Zawartość tak dużej liczby prozdrowotnych substancji stawia kawę nawet przed zieloną herbatą oraz surowym kakao, które słyną z bogactwa antyoksydantów. Dlaczego potrzebujemy przeciwutleniaczy z żywności? Te niezwykłe substancje niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, niwelują stany zapalne, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób (w tym różnych odmian nowotworów) oraz chronią komórki przed uszkodzeniami. Są niezbędne w codziennej diecie, dlatego warto szukać produktów, które je zawierają – jednym z nich jest właśnie kawa.
Im mniej przetworzona kawa tym lepiej
Najbardziej aromatyczna będzie ta świeżo mielona z palonych ziaren. Znajdziesz w niej więcej kofeiny oraz flawonoidów. Ilość kofeiny będzie wynosiła w niej od 102-200 mg na kubek. Niestety to parzenia takiej kawy potrzebny jest dobry ekspres. Przechodząc przez kolejne etapy obróbki ziarna tracą swoje właściwości jak i ilość kofeiny gdzie w rozpuszczalnej jej ilość będzie już miała od 27-173 mg. Niestety często w kawie rozpuszczalnej możesz znaleźć nikiel lub akrylamid, gdzie pierwszy sprzyja uczuleniom, a drugi rozwojowi raka. Ilość kofeiny, aromat zależy od jakości kupionej kawy.
Następnym razem wybierając kawę instant zastanów się czy nie lepiej wybrać chociażby tą lepszą rozpuszczalną.