Wina słodkie, półsłodkie, a może wytrawne? Sprawdź czym się różnią!

0
661
Wina słodkie, półsłodkie, a może wytrawne? Sprawdź czym się różnią!

Klasyfikacja win biorąca pod uwagę ich stopień słodyczy jest najczęściej braną pod uwagę przez klientów. Jest to dla nich wyznacznik tego czy dany trunek będzie im smakował, a także czy dopasuje się do serwowanego dania. Poniżej przedstawiamy kilka ważnych informacji w tej kwestii.

Zasady klasyfikacji win

Stopień słodyczy wina określany jest na podstawie jednego ważnego parametru. Mianowicie ilości cukru resztkowego, inaczej zwanego osadowym, który pozostaje w trunku po zakończonym procesie fermentacji. Ten wynik będzie wpływał na określenie wina mianem: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie. Jednak jak się okazuje nie zawsze ta sama wartość będzie miała takie samo odzwierciedlenie na etykiecie. Wszystko przez to, że każdy kraj ma swoje normy, które przekładają się na opisywaną klasyfikację. Norma ta określa zawartość cukru resztkowego na litr wina. Dla przykładu wino wytrawne wyprodukowane w Austrii ma zawartość cukru do 9g/l natomiast we Francji jest to do 4g/l. Jaki z tego wniosek? Otóż wino wytrawne z różnych regionów będzie miało zupełnie inne cechy. Podobnie będzie z winem słodkim i półsłodkim. To drugie może się w kilku przypadkach okazać słodsze od pierwszego.

Wina słodkie i półsłodkie

Tak jak napisaliśmy powyżej, istnieją różne normy. Warto zauważyć, ze same pojęcie słodkie lub półsłodkie może być różnie używane przez samych degustatorów. Niektórzy gdy podczas degustacji poczują delikatną nutkę słodyczy na końcu to już uznają, że jest to wino półsłodkie. Nawet jeśli producent twierdzi, że jest ono półwytrawne. Nie można więc stwierdzić jaka jest uniwersalna miara słodkości. Można za to stwierdzić, że wino półsłodkie to takie w którym słodycz nie jest na pierwszym planie tak jak w przypadku wina słodkiego. Zwłaszcza, że podczas degustacji takich jak prowadzone w https://zbawcy.pl/ można się dowiedzieć, że na słodycz trunku wpłyną także inne parametry. Wśród nich znajdzie się zawartość alkoholu i poziom pektyn. By dowiedzieć się więcej o takich właśnie kwestiach warto skusić się na degustację wina.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ