Trudno wyobrazić sobie dzień bez kawy. Napój ten cieszy się ogromną popularnością wśród społeczeństwa. Dla wielu osób picie kawy stało się codziennym rytuałem. Co warto wiedzieć o jej rodzajach?
Kawa – jaka jest jej geneza?
Napój ten pochodzi z Etiopii. Na początku czerpano je z naturalnie występujących roślin. Spożywanie ziaren kawowca z masłem i solą było popularne już w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem. Sposób parzenia kawy opracowano jednak znacznie później, bo w okolicach XIV wieku w Jemenie. Pierwsza kawiarnia zaś została otwarta w Stambule w XVI wieku. Europa poznała kawę na początku kolejnego stulecia. W 1647 roku w Wenecji otwarto kawiarnie „Cafe Florian”. Kolejne punkty były już tylko kwestią czasu. Pojawiały się one w Londynie, Hamburgu, Wiedniu, Bremie, czy Marsylii. Kawiarnie stały się miejscem, gdzie spotykały się osoby z różnych sfer, a w szczególności artyści. Dziś kawa gości w każdym domu. Do dyspozycji mamy bowiem wiele jej odmian,
Kawa – która sprawdzi się do biura?
Kawa jest obecnie uprawiana w ponad 70 krajach. Kawiarnie zaś to stały punkt na mapie każdego miasta. Kawa to napój, który ma wiele twarzy. Espresso to kawa o pojemności 25 ml. Uważa się ją za silnie pobudzającą i najmocniejszą w smaku. Jego nieco delikatniejszą odmianą jest lungo. To espresso o objętości trzy razy większej niż klasyczne espresso. Tego typu napoje warto przyrządzać swoim gościom w biurze. Dobra i aromatyczna kawa pomoże nam dobrze przyjąć naszych gości. Dlatego warto sięgnąć po ofertę firm dostarczających specjalnie wyselekcjonowane ziarna. Jedną z nich znajdziesz pod tym linkiem http://ctdepot.pl/kategoria-produktu/kawy/. Z wysoko gatunkowej kawy możemy przyrządzić nie tylko espresso, ale także cappuccino czy cafe latte. Pierwsza składa się z espresso i spienionego mleka. To ono właśnie jest kluczem do pełni smaku tego napoju. Cafe latte natomiast jest wzbogacona o syrop i mocno ubitą piankę. Charakterystyczny dla tego rodzaju kawy jest sposób podania. Serwuje się nią w wysokim naczyniu z długą łyżeczką.