Chyba nie ma lepszego śniadania na zabiegany poranek od tradycyjnej owsianki. To absolutny faworyt wszystkich zdrowo odżywiających się osób. A ty też możesz się z nim polubić, nawet jeśli dotychczas owsianka kojarzyła ci się z bezpłciowymi pszennymi płatkami, które nigdy nie były ani słodkie, ani tym bardziej smaczne. Jeżeli jednak wypróbujesz poniższe przepisy, sam od razu się przekonasz, że zdrowa owsianka może być wprost przepyszna. Wszystko jest kwestią dopasowania do niej właściwych dodatków. To właśnie one w tym daniu odgrywają najważniejszą rolę i to one mają największe znaczenie dla jego smaku.
Przepisy na pyszne i zdrowe owsianki
Na ogół do owsianek dodaje się typowe polskie owoce, czyli pokrojone jabłka, gruszki, ewentualnie truskawki bądź brzoskwinie. A gdyby tak nieco bardziej zaszaleć i przygotować egzotyczną wersję tego dania? Na pewno jest to dobry pomysł, jeżeli tylko klasyczne słodkie owsianki totalnie ci się znudziły. Do realizacji tego nietypowego przepisu będziesz potrzebować: mleka kokosowego lub innego ulubionego napoju roślinnego, świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (możesz go pominąć), kawałeczków mango, płatków owsianych i borówek bądź malin. Najpierw przygotuj bazę. 60 g płatków owsianych wsyp do garnka i ugotuj je na wodzie, tak jak zaleca to producent. Owsiankę przełóż do miseczki lub innego wybranego naczynia. Teraz odmierz ok. 100 g mango (możesz użyć owoców mrożonych, jeśli nie masz dostępu do tych świeżych) i zmiksuj je blenderem na jednolitą i gładką masę. Takim musem uzupełnij swoją owsiankę. Następnie zalej ją niewielką ilością mleka kokosowego, skrop sokiem z pomarańczy i posyp borówkami bądź truskawkami. I to tyle. Przepyszna egzotyczna owsianka jest już gotowa. To dzięki niej odkryjesz przed sobą zupełnie nowe i jakże interesujące smaki. Przekonasz się tym samym, że płatki owsiane nie muszą być zawsze podawane z jabłkami czy gruszkami.
Jeżeli natomiast masz ochotę na śniadanie wysokobiałkowe, to właśnie ten drugi przepis najbardziej przypadnie ci do gustu. Ta owsianka na zdrowe śniadanie idealnie sprawdzi się przed treningiem. Możesz zjeść ją na godzinę przed wyjściem na siłownię, aby doładować się energią, a przy okazji zasilić swoje mięśnie w aminokwasy i pozwolić im szybciej się rozwijać, czyli kształtować i budować. Do wykonania proteinowej owsianki będziesz potrzebować: 50 g płatków owsianych, kilku pastylek bezkalorycznego słodzika, jednego dużego jabłka, cynamonu, masła orzechowego oraz odżywki białkowej w ulubionym smaku (świetnie sprawdzi się tutaj słony karmel oraz toffi). Najpierw wydrąż jabłko i pokrój je na średniej wielkości kawałki. Do rondelka lub małego garnka wsyp płatki owsiane i zalej je szklanką wody. Dodaj słodzik (tyle, ile uznasz za stosowne), szczyptę cynamonu i kawałki jabłka. Ustaw naczynie na średnim ogniu i gotuj płatki tak długo, aż owoce zmiękną, a owsianka nabierze solidnej objętości. Ściągnij ją teraz z palnika. Poczekaj minutkę lub dwie, aż odrobinę ostygnie i następnie uzupełnij ją jedną miarką odżywki białkowej, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj, aby nie pozostawić żadnych grudek. Proteinową owsiankę polej jeszcze masłem orzechowym. Jeżeli masz ochotę stworzyć z niego pyszny sos, możesz wymieszać je z minimalną ilością wrzątku i jedną pastylką słodzika.
Nawet te powyższe przepisy, które obiektywnie rzecz biorąc są dość proste, dla niektórych okażą się jednak zbyt wymagające albo po prostu zbyt pracochłonne. Co wtedy? Jak możesz dalej zdrowo się odżywiać i codziennie serwować sobie wartościowe i pyszne śniadania, jeżeli najzwyczajniej w świecie brakuje ci czasu na gotowanie? W takim wypadku postaw na gotowce. Niektóre z nich są naprawdę zdrowe. Wspaniałe mieszanki płatków owsianych i różnych dodatków dostaniesz na stronie internetowej https://onedaymore.pl/sklep/grupa/owsianki/. Takie przygotowane owsianki są niemalże od razu gotowe do spożycia. W dniu, w którym ewidentnie zabraknie ci czasu na cokolwiek, możesz po prostu wymieszać je z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Dzięki temu w ciągu trzydziestu sekund przygotujesz sobie świetne śniadanie.