Jagody – właściwości odżywcze i zdrowotne

0
134
jagody

Z pewnością każdy z nas ma w swojej diecie swoje ulubione owoce – ze względu na smak, aromat czy jeszcze inne ich właściwości. Warto jednak wiedzieć, co więcej można w nich znaleźć – a większość z nich skrywa swoje słodkie tajemnice. Jak się okazuje, niepozorne jagody są nie tylko rewelacyjne w smaku, ale mogą także pomóc nam w zwalczaniu wielu nieprzyjemnych dolegliwości, których chcielibyśmy się jak najszybciej pozbyć.

Jakie dobroczynne właściwości posiadają jagody?

Jagody leśne zawierają w sobie substancje mające moc uszczelniania naczynek krwionośnych, a to dzięki możliwości przedłużenia działania witaminy C, odpowiedzialnej właśnie za to zadanie. Dodatkowo jagody są w stanie zapobiegać depolaryzacji w kwasie hialuronowym. To również dzięki nim nasze tkanki są mocniejsze, ponieważ powiększa gęstość kolagenu, a to wpływa na wzmocnienie spójności tkanek. Ale jagody mają również działanie przeciwzapalne, dzięki zawartej w nich witaminie C oraz cyjanidynie są w stanie hamować aktywność histaminy, dzięki czemu odczyn tego antygenu zostaje skutecznie zahamowany. Jagody świetnie sprawdzają się również w kosmetologii – mają działanie nawilżające, ale również wygładzające czy zmiękczające naszą skórę, a wszystko to dzięki związkom witaminowym, pektynie, organicznym kwasom owocowym i aminokwasom. To prawdziwe remedium na kłopoty z cerą trądzikową oraz zrogowaciałemu naskórkowi. Jeśli nie lubisz swoich piegów, zawarta w jagodach witamina A oraz C rozjaśnią twoją cerę i sprawią, że piegi nie będą się pojawiać.

jagody - wlasciwosci i wplyw na nasz organizm

Stan skóry po jagodach ulega znacznej poprawie, a więc przede wszystkim wzrasta jej elastyczność, a także zostaje przygotowana do wprowadzenia do niej dobroczynnych składników aktywnych.  Jagody to również naturalne antybiotyki, mające moc usuwania oraz przeciwdziałania pojawianiu się namnażaniu nowych wirusów oraz bakterii, są więc tez bakterio- oraz grzybiczobójcze. Dla naszej skóry jest ważny także fakt, że w jagodach znajdują się przeciwutleniacze, usuwające z organizmu zbędny nadmiar wolnych rodników, a co za tym idzie – poprawia się znacząco wygląd naszej skóry. Na dodatek w jagodach można znaleźć witaminy PP oraz C, a także hydrokwasy, beta-karoten, które mogą wiele zdziałać, jeśli chodzi o długoletnia ekspozycję naszej skóry na promienie słoneczne – zapobiega ryzyku wystąpienia raka skóry, a także hamuje znienawidzone przez nas efekty starzenia się skóry.

Jagody na problemy trawienne

Jak widać, jagody to nie tylko nieodzowny element w naszych kosmetykach oraz odpowiadający za odpowiednio wypielęgnowaną skórę. Jagody wykorzystywane są głównie w problemach z biegunką, jednak w takich przypadkach muszą być wywarem zrobionym jedynie z suszonych owoców. Gotowane posiadają silniejsze właściwości zapierające niż te surowe. W jagodach zawierają się garbniki, które regulują wszystkie problemy związane z naszym układem pokarmowym, a więc  są pomocne przy regulacji perystaltyki jelit, ale też odwadniają kał, mają działanie antybakteryjne oraz działają uszczelniająco na błonę śluzową w żołądku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ