Mięso to popularne jedzenie

0
105
Mięso to popularne jedzenie

Niektórzy rezygnują z mięsa na rzecz diety wegetariańskiej. Zupełnie niesłusznie. W mięsie są białko, żelazo oraz cynk. Można ograniczyć mięso w diecie, ale warto jeść go chociaż odrobinę. Cenne składniki są w mięsie każdego zwierzęcia, dlatego warto je sobie zapewnić. Bogaci ludzie jedzą smacznie i drogo. Mogą sobie pozwolić na Kobe, czyli najdroższą wołowinę świata, niezapomniany smak. Krowy są karmione specjalnymi paszami i piją piwo. Dzięki temu ich mięso ma specyficzny smak. Krowy wagyu są hodowane w okolicach japońskiego miasta Kobe. Eksport poza Chiny jest zakazany, więc trzeba jechać do Chin lub Japonii, by skosztować tego drogiego, luksusowego mięsa. Kobe można też kupić w Anglii, za około kilkaset funtów za kilogram. Jednak nie jest to prawdziwe kobe, lecz kosztowny zastępnik. Droga podróbka? To nie jest dobry pomysł.

Co zawiera mięso?

Mięso ma w składzie witaminy z grupy B, A, D, K. Dodatkowo miedź, mangan, cynk, molibden, jod, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Te pierwiastki są doskonale przyswajane przez każdą osobę.

Drogie burgery

Jedna z londyńskich restauracji sprzedaje hamburgery z wołowiną Kobe, truflami, szynką Pata Negra oraz cebulą. Cena takiego przysmaku to – bagatela – odpowiednik 200 dolarów. Jest to ogromna kwota, lepiej zatem zdecydować się na kupno tańszego przysmaku. Pora przemyśleć taki zakup i niekoniecznie z niego korzystać. Ciekawostka: Ciekawe przepisy na burgery znajdziesz na stronie https://braciabudnik.pl/przepisy/burgery – sprawdź, jak zrobić smaczne burgery w domu!

Bekon smakuje nawet poza Ziemią

Bekon to ukochane danie Amerykanów. Nawet Neil Armstrong skonsumował to mięso po lądowaniu na Księżycu. Nic w tym dziwnego, przecież był Amerykaninem i też uwielbiał tłusty, ciężkostrawny bekon. Trudno zaprzeczyć, że bekon jest smaczny, ale jest tuczący i ma dużo kalorii. To mięso dość trudne do strawienia, warto jednak spróbować go chociaż raz w życiu.

Jakie mięso kochają Polacy? Szynka, wołowina, drób są często spożywane. Jagnięcina nie cieszy się taką popularnością, ponieważ jest dość droga i nie każdego na nią stać. Coraz więcej osób docenia to mięso i chce po nie sięgać, lecz cena nie zachęca do zakupu. Dlaczego jemy mięso? Nasi przodkowie jedli mięso, aby przetrwać, a my kontynuujemy działania naszych prapradziadów. Nie jest to może zdrowa dieta, ale daje siły oraz energię. Warto wybrać smaczne mięso od czasu do czasu, najlepiej białe, lżejsze, a nie ciężkie czerwone. Dobra jakość mięsa powinna być oczywistym wyborem. Jeśli już jeść mięso to najlepiej zdrowsze i bez zbędnych konserwantów, barwników oraz innych szkodliwych dodatków.

Jakie mięso najlepiej jeść?

Najzdrowiej jest jeść mięso przyrządzone na parze, gotowane lub pieczone. Najbardziej niezdrowe jest mięso smażone na tłuszczu. Leży na żołądku i wcale dobrze nie smakuje. Nasi przodkowie jadali mięso surowe lub pieczone w ogniu, my mamy o wiele więcej możliwości. Dobra dieta wpływała na rozwój ludzkiego mózgu, pozwalała także wykarmić dużą ilość potomstwa. Taka dieta to doskonałe rozwiązanie, a mięso daje siły. Nie trzeba jednak codziennie jeść mięsa, wystarczy raz czy dwa razy w tygodniu jeść mięso gotowane lub pieczone.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ