Jaka kawa będzie dobra do biura?

0
291
Jaka kawa będzie dobra do biura

Trudno wyobrazić sobie dzień bez kawy. Napój ten cieszy się ogromną popularnością wśród społeczeństwa. Dla wielu osób picie kawy stało się codziennym rytuałem. Co warto wiedzieć o jej rodzajach?

Kawa – jaka jest jej geneza?

Napój ten pochodzi z Etiopii. Na początku czerpano je z naturalnie występujących roślin. Spożywanie ziaren kawowca z masłem i solą było popularne już w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem. Sposób parzenia kawy opracowano jednak znacznie później, bo w okolicach XIV wieku w Jemenie. Pierwsza kawiarnia zaś została otwarta w Stambule w XVI wieku. Europa poznała kawę na początku kolejnego stulecia. W 1647 roku w Wenecji otwarto kawiarnie „Cafe Florian”. Kolejne punkty były już tylko kwestią czasu. Pojawiały się one w Londynie, Hamburgu, Wiedniu, Bremie, czy Marsylii. Kawiarnie stały się miejscem, gdzie spotykały się osoby z różnych sfer, a w szczególności artyści. Dziś kawa gości w każdym domu. Do dyspozycji mamy bowiem wiele jej odmian,

Kawa – która sprawdzi się do biura?

Kawa jest obecnie uprawiana w ponad 70 krajach. Kawiarnie zaś to stały punkt na mapie każdego miasta. Kawa to napój, który ma wiele twarzy. Espresso to kawa o pojemności 25 ml. Uważa się ją za silnie pobudzającą i najmocniejszą w smaku. Jego nieco delikatniejszą odmianą jest lungo. To espresso o objętości trzy razy większej niż klasyczne espresso. Tego typu napoje warto przyrządzać swoim gościom w biurze. Dobra i aromatyczna kawa pomoże nam dobrze przyjąć naszych gości. Dlatego warto sięgnąć po ofertę firm dostarczających specjalnie wyselekcjonowane ziarna. Jedną z nich znajdziesz pod tym linkiem http://ctdepot.pl/kategoria-produktu/kawy/. Z wysoko gatunkowej kawy możemy przyrządzić nie tylko espresso, ale także cappuccino czy cafe latte. Pierwsza składa się z espresso i spienionego mleka. To ono właśnie jest kluczem do pełni smaku tego napoju. Cafe latte natomiast jest wzbogacona o syrop i mocno ubitą piankę. Charakterystyczny dla tego rodzaju kawy jest sposób podania. Serwuje się nią w wysokim naczyniu z długą łyżeczką.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ